Hoe is dat?

Lieve Beer,

Mama krijgt regelmatig de vraag ‘Hoe is dat nu, een kindje met een beperking?’. Tja, dat vind ik moeilijk om uit te leggen. Want jij bent voor mij gewoon Beer en ik ben trots op alles dat jij wél kan. Maar het is wel anders dan ik had verwacht. En soms is het moeilijk om die verwachtingen los te laten.

Emily Kingsley heeft dit heel mooi verwoordt in het gedicht ‘Welkom in Holland’. Elke keer als ik het lees word ik er emotioneel van.

Ik hoop dat jij het ook mooi vindt, kus mama


Als je een baby krijgt, is het net alsof je de vakantie van je dromen voorbereidt, bijvoorbeeld naar Italië. Je koopt van tevoren alvast een stapel reisgidsen en maakt fantastische reisplannen. Het Colosseum. David van Michelangelo. De toren van Pisa. De gondels van Venetië. Je leert wat handige Italiaanse zinnen. Het is allemaal erg opwindend.

Nadat je maandenlang alles tot in de puntjes hebt voorbereid, breekt de grote dag eindelijk aan. Je pakt je koffers en daar ga je. Een paar uur later landt het vliegtuig. De stewardess komt binnen en zegt: ‘Welkom in Holland’. ‘Holland?’ zeg je. ‘ Hoezo, Holland? Ik had toch geboekt voor een reis naar Italië. Ik moet in Italië zijn. Mijn hele leven heb ik al gedroomd om naar Italië te gaan.’ Maar er is een verandering opgetreden in het vluchtplan: we zijn geland in Holland en daar moet je blijven.

Je moet erop uit en nieuwe reisgidsen kopen. En je moet een heel andere taal leren. En je ontmoet een heel nieuwe groep mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Holland is gewoon een andere plek. Met een langzamer tempo dan Italië, minder flitsend. Maar nadat je er een tijdje bent en je adem hervonden hebt, kijk je rond…. en je begint te beseffen dat Holland molens heeft…en tulpen. Holland heeft zelfs Rembrandts.

Maar iedereen die je kent is op weg naar Italië, of komt er net vandaan. En ze scheppen allemaal op over de geweldige tijd die ze daar hadden. En de rest van je leven zul je zeggen: ‘Ja, daar zou ik ook naar toe gaan. Dat wilde ik graag.’ En die pijn zal nooit, nooit, nooit helemaal voorbij gaan… omdat het verlies van die droom nu eenmaal een groot verlies is.

Maar… als je je leven doorbrengt met rouwen over het feit dat je niet naar Italië bent geweest, zul je nooit de ruimte hebben om te genieten van de speciale, de heerlijk dingen… van Holland!

Een gedachte over “Hoe is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s